Novčanici za Kriptovalute (wallet)

Prvo što treba da znate kada su u pitanju kripto valute, jeste da svaka od valuta – Bitkoin, Etherium, Ripple, Cardano, Polkadot i druge, imaju svoj novčanik.

Zamislite to kao račune u banci. Imate dinarski račun na koji imate mogućnost samo dinarske transakcije, kao što na devizni račun možete vršiti samo devizne transakcije.

Sad kad znamo da svaka valuta ima svoj novčanik, potrebno je razumeti razliku izmedju javnog (PUBLIC KEY) i privatnog (PRIVATE KEY) ključa vaseg nočanika.

(PUBLIC KEY) Javni ključ je isto što i broj vašeg bankovnog računa. Možete da ga delite svima tj. sa onima koji treba da vam pošalju kriptovalutu na njega.

(PRIVATE KEY) Privatni ključ je isto što i PIN vaše kreditne kartice. Kad hoćete da platite nekom nešto morate da ukucate PIN.

Bitno je da shvatite da se coini ne čuvaju na vašem računaru ili mobilnom telefonu, nego na blockchain-u tj. na Full Node serverima. Tako da vi pomoću vašeg privatnog ključa možete da pristupite vašem novčaniku u bilo kom momentu u bilo kom delu sveta. Vaš privatni ključ možete da odštampate na papiru i na taj način ga sačuvate. Preko privatnog ključa u svakom momentu možete da generišete vaš javni ključ tj. adresu novčanika.

Kako Napraviti novcanik za kriptovalute?

Na menjačnicama na kojima trgujete kripto valutama kao što je Binance imate sve adrese novčanika koji su vam potrebni. Na ovim menjačnicama nije vam dostupan vaš privatni ključ novčanika, ali imate svu neophodnu stukturu da uplatite i isplatite vaše kripto valute na privatne novčanike na kojima držite privatni ključ.

NAPOMENA: Menjačnice su podložne hakovanju i moguće je da izgubite vaše coine ako do toga dodje. Veće količine sa kojima ne trgujete preporučujem da čuvate u privatnim novčanicima za koje imate bekap privatnog ključa.

Ako ne znate sta radite, najbolje je da otovrite nalog na nekoj od menjačnica i tamo ćete dobiti sve neophodne novčanike za kriptovalute. Menjačnice se brinu o vašem privanik ključu, vi samo treba da se ulogijete na nalog preko email i lozinke.

Listu menjačnica koje preporučujemo mozete da pogledate OVDE