Polkadot DOT

Rank #8 Websajt GIT

Polkadot Cena (DOT) 0.32%

$6.22

Šta je Polkadot (DOT)? Polkadot je viševerični protokol za oštrenje otvorenog koda koji olakšava unakrsni prenos bilo kojih podataka ili vrsta imovine, a ne samo tokena, čineći tako širok spektar blok-lanaca međusobno interoperabilnim. Ova interoperabilnost teži uspostavljanju potpuno decentralizovane i privatne mreže, koju kontrolišu korisnici, i pojednostavljuje stvaranje novih aplikacija, institucija i usluga. Protokol Polkadot […]

DOT/USD Cena Uživo

Polkadot Kurs

(DOT) Kurs
24 Sata0.32%
7 Dana1.96%
30 Dana-2.21%
60 Dana-9.85%
90 Dana-12.44%

Šta je Polkadot (DOT)?

Polkadot je viševerični protokol za oštrenje otvorenog koda koji olakšava unakrsni prenos bilo kojih podataka ili vrsta imovine, a ne samo tokena, čineći tako širok spektar blok-lanaca međusobno interoperabilnim.

Ova interoperabilnost teži uspostavljanju potpuno decentralizovane i privatne mreže, koju kontrolišu korisnici, i pojednostavljuje stvaranje novih aplikacija, institucija i usluga.

Protokol Polkadot povezuje javni i privatni lanac, mreže bez dozvola, proročanstva i buduće tehnologije, omogućavajući ovim nezavisnim blokovskim lancima da bez poverenja dele informacije i transakcije preko lanca releja Polkadot (objašnjeno dalje u tekstu).

Izvorni DOT token Polkadota služi u tri jasne svrhe: pružanje upravljanja mrežom i operacija i stvaranje parahejnova (paralelnih lanaca) povezivanjem.

Polkadot ima četiri osnovne komponente:

Relejni lanac: Polkadotovo „srce“ pomaže u stvaranju konsenzusa, interoperabilnosti i zajedničke bezbednosti u mreži različitih lanaca;
Parachains: nezavisni lanci koji mogu imati svoje tokene i biti optimizovani za specifične slučajeve upotrebe;
Parathread: slično parahejnovima, ali sa fleksibilnom povezanošću zasnovanom na ekonomičnom modelu pai-as-iou-go;
Mostovi: omogućava parahejnovima i parathreadima da se povežu i komuniciraju sa spoljnim blok lancima kao što je Ethereum.

Ko su osnivači Polkadota?

Polkadot je osnovala Veb3 fondacija, švajcarska fondacija osnovana da bi omogućila potpuno funkcionalan i user-friendli decentralizovan veb, kao projekat otvorenog koda.

Njegovi osnivači su dr. Gavin Vood, Robert Habermeier i Peter Czaban.

Vood, predsednik Veb3 fondacije, najpoznatiji je iz ovog tria zahvaljujući svom industrijskom uticaju kao suosnivač Ethereuma, osnivač Pariti Technologies i tvorac pametnog jezika za kodiranje Soliditi.

Habermeier je Thiel-ov saradnik i realizovani istraživač i programer blok lanca i kriptografije. Czaban je tehnološki direktor Veb3 fondacije. Sa bogatim iskustvom u visoko specijalizovanim fintech industrijama, on trenutno pomaže u razvoju nove generacije distribuirane tehnologije.

Po čemu je Polkadot jedinstven?

Polkadot je izoštrena višelančana mreža, što znači da može paralelno obrađivati mnoge transakcije na nekoliko lanaca („parahajini“). Ova paralelna procesorska snaga poboljšava skalabilnost.

Prilagođeni blok lanci se brzo i lako razvijaju kroz okvir Substrata i mogu se povezati na Polkadotovu mrežu u roku od nekoliko minuta. Mreža je takođe izuzetno fleksibilna i prilagodljiva, omogućavajući razmenu informacija i funkcionalnosti između učesnika slično aplikacijama na pametnom telefonu. Polkadot se može automatski nadograditi bez potrebe za vilicom kako bi primenio nove funkcije ili uklonio greške.

Mreža ima visoko sofisticirani sistem upravljanja kojim upravljaju korisnici koji takođe pomaže u njenom osiguranju. Zajednice mogu da prilagode upravljanje svojim blockchain-om na Polkadot-u na osnovu svojih potreba i novih uslova. Nominatori, validatori, kolateri i ribari ispunjavaju različite dužnosti da pomognu u zaštiti i održavanju mreže i iskorenjivanju lošeg ponašanja.

Kako kupiti Polkadot (DOT)?

Polkadot (DOT) možete da kupite na menjačnicama kriptovaluta sa kreditnom karticom iz Srbije. Registracijom preko sajta Kriptomanija ostavrite +10% bonusa na prvu trgovinu.

Polkadot Vesti