Tether USDT

Rank #6 Websajt Dokumetacija

Tether Cena (USDT) 0.00%

$1.00

Šta je Tether? USDT je stabilnicoin (kripto valuta stabilne vrednosti) koji odražava cenu američkog dolara, a izdala ga je holandska kompanija Tether sa sedištem u Hong Kongu. Vezivanje tokena za američki dolar postignuto je održavanjem iznosa dolara u rezervama koji je jednak broju USDT u opticaju. Prvobitno pokrenut u julu 2014. godine kao Realcoin, drugi […]

USDT/USD Cena Uživo

Tether Kurs

(USDT) Kurs
24 Sata0.00%
7 Dana0.09%
30 Dana0.05%
60 Dana0.02%
90 Dana0.02%

Šta je Tether?

USDT je stabilnicoin (kripto valuta stabilne vrednosti) koji odražava cenu američkog dolara, a izdala ga je holandska kompanija Tether sa sedištem u Hong Kongu. Vezivanje tokena za američki dolar postignuto je održavanjem iznosa dolara u rezervama koji je jednak broju USDT u opticaju.

Prvobitno pokrenut u julu 2014. godine kao Realcoin, drugi sloj kriptovalutnog tokena izgrađen na vrhu Bitcoin-ovog bloka pomoću platforme Omni, kasnije je preimenovan u USTether, a zatim, konačno, u USDT. Pored Bitcoin-a, USDT je kasnije ažuriran da radi na Ethereum-u, EOS-u, Tron-u, Algorandu i OMG-u.

Navedena svrha USDT-a je da kombinuje neograničenu prirodu kripto valuta – koje se mogu slati između korisnika bez pouzdanog posrednika treće strane – sa stabilnom vrednošću američkog dolara.

Ko su osnivači Tethera?

USDT – ili kako je u to vreme bio poznat Realcoin – 2014. godine pokrenuli su Brock Pierce, Reeve Collins i Craig Sellars.

Brock Pierce je poznati preduzetnik koji je suosnivač brojnih projekata visokog profila u kripto industriji i industriji zabave. 2013. godine suosnovao je kompaniju rizičnog kapitala Blockchain Capital, koja je do 2017. prikupila preko 80 miliona dolara finansiranja. 2014. godine Pierce je postao direktor Bitcoin fondacije, neprofitne organizacije osnovane da pomogne poboljšanju i promociji Bitcoin-a. Pierce je takođe suosnivač Block.one, kompanije koja stoji iza EOS-a, jedne od najvećih kripto valuta na tržištu.

Reeve Collins je bio izvršni direktor kompanije Tether u prve dve godine svog postojanja. Pre toga, bio je suosnivač nekoliko uspešnih kompanija, poput mrežne oglasne mreže Traffic Marketplace, zabavnog studija RedLever i veb stranice za kockanje Pala Interactive. Od 2020. godine Collins vodi SmarMedia Technologies, ​​kompaniju za marketing i oglašavanje.

Osim rada na Tetheru, Craig Sellars je član Omni fondacije više od šest godina. Njegov Omni protokol omogućava korisnicima da kreiraju i trguju svojstvima i valutama zasnovanim na pametnim ugovorima na vrhu lanca Bitcoin-a. Sellars je takođe radio u nekoliko drugih kompanija i organizacija za kriptovalute, kao što su Bitfinek, Factom, Sinereo i MaidSafe Foundation.

Šta Tether čini jedinstvenim?

edinstvena karakteristika USDT-a je činjenica da Tether garantuje da će njegova vrednost ostati vezana za američki dolar. Prema Tether-u, kad god izdaje nove USDT tokene, dodeljuje isti iznos USD u svoje rezerve, osiguravajući tako da USDT ima potpunu potporu gotovinom i gotovinskim ekvivalentima.

Čuveno velika volatilnost kripto tržišta znači da kripto valute mogu porasti ili pasti za 10-20% u toku jednog dana, što ih čini nepouzdanim kao zaliha vrednosti. USDT je, s druge strane, zaštićen od ovih kolebanja.

Ova svojina čini USDT sigurnim utočištem za kripto investitore: tokom perioda velike volatilnosti oni mogu da parkiraju svoje portfelje u Tether-u bez potrebe da u potpunosti unovče USD. Pored toga, USDT pruža jednostavan način za transakciju protivvrednosti američkog dolara između regiona, zemalja, pa čak i kontinenata putem blockchain-a, bez potrebe da se oslanjate na sporog i skupog posrednika, poput banke ili dobavljača finansijskih usluga.

Međutim, tokom godina došlo je do brojnih kontroverzi u vezi sa valjanošću Tetherovih tvrdnji o njihovim rezervama u USD, povremeno narušavajući USDT-ovu cenu, koja je u jednom trenutku svoje istorije pala čak 0,88 USD. Mnogi su izrazili zabrinutost zbog činjenice da Tetherove rezerve nikada nije u potpunosti revidirala nezavisna treća strana.

Kako kupiti Tether (USDT)?

Tether (USDT) možete da kupite na menjačnicama kriptovaluta sa kreditnom karticom iz Srbije. Registracijom preko sajta Kriptomanija ostavrite +10% bonusa na prvu trgovinu.

Tether Vesti