Litecoin LTC

Rank #11 Websajt GIT

Litecoin Cena (LTC) 0.05%

$69.56

Šta je Litecoin (LTC)? Litecoin (LTC) je kripto valuta koja je dizajnirana da obezbedi brze, sigurne i jeftine isplate iskorišćavanjem jedinstvenih svojstava blockchain tehnologije. Kripto valuta je stvorena na osnovu protokola Bitcoin (BTC), ali se razlikuje u pogledu algoritma heširanja koji se koristi, čvrstog ograničenja, vremena transakcija blokova i nekoliko drugih faktora. Litecoin ima vreme […]

LTC/USD Cena Uživo

Litecoin Kurs

(LTC) Kurs
24 Sata0.05%
7 Dana9.38%
30 Dana-13.13%
60 Dana-13.83%
90 Dana-13.88%

Šta je Litecoin (LTC)?

Litecoin (LTC) je kripto valuta koja je dizajnirana da obezbedi brze, sigurne i jeftine isplate iskorišćavanjem jedinstvenih svojstava blockchain tehnologije.

Kripto valuta je stvorena na osnovu protokola Bitcoin (BTC), ali se razlikuje u pogledu algoritma heširanja koji se koristi, čvrstog ograničenja, vremena transakcija blokova i nekoliko drugih faktora. Litecoin ima vreme bloka od samo 2,5 minuta i izuzetno niske naknade za transakcije, što ga čini pogodnim za mikro-transakcije i plaćanja na prodajnim mestima.

Litecoin je objavljen putem klijenta otvorenog koda na GitHub-u 7. oktobra 2011. godine, a mreža Litecoin pokrenuta je pet dana kasnije, 13. oktobra 2011. Od tada je eksplodirala i u upotrebi i u prihvatanju među trgovcima i broji među prvih deset kripto valuta po tržišnoj kapitalizaciji tokom većeg dela svog postojanja.

Kripto valutu je stvorio Charlie Lee, bivši zaposlenik Google-a, koji je Litecoin nameravao da bude „laka verzija Bitcoin-a“, po tome što sadrži mnoga ista svojstva kao i Bitcoin – iako lakši po težini.

Ko su osnivači Litecoin-a?

Kao što smo prethodno dodirnuli, Litecoin je osnovao Charlie Lee, rani usvojitelj kripto valuta i ime koje je bilo visoko cenjeno u industriji kripto valuta.

Charlie Lee, poznat i kao „Chocobo“, rani je rudar bitkoina i informatičar, koji je bio bivši softverski inženjer za Google. Pored toga, Čarli Li je obavljao ulogu direktora inženjeringa u Coinbase između 2015. i 2017. pre nego što je prešao u druge poduhvate.

\ Danas je Čarli Li otvoreni zagovornik kriptovaluta i generalni je direktor Litecoin fondacije – neprofitne organizacije koja radi zajedno sa Litecoin Core Development timom kako bi pomogla unapređivanju Litecoin-a.

Pored Lee-a, Fondacija Litecoin takođe uključuje još tri osobe u odboru direktora: Ksinki Vang, Alan Austin i Zing Iang – što se sve postiže samostalno.

Šta Litecoin čini jedinstvenim?

Iza Bitcoina, Litecoin je druga najpopularnija čista kripto valuta. Ovaj uspeh se u velikoj meri može pripisati njegovoj jednostavnosti i jasnim korisnim prednostima.

Od januara 2021. godine, Litecoin je jedna od najprihvaćenijih kripto valuta, a više od 2.000 trgovaca i prodavnica sada prihvata LTC širom sveta.

Njegova glavna korist dolazi od brzine i isplativosti. Litecoin transakcije se obično potvrđuju za samo nekoliko minuta, a naknade za transakcije su gotovo zanemarive. To ga čini atraktivnom alternativom Bitcoin-u u zemljama u razvoju, gde naknade za transakcije mogu biti odlučujući faktor za koju kripto valutu treba podržati.

Krajem 2020. godine Litecoin je takođe objavio test mrežu MimbleVimble (MV), koja se koristi za testiranje poverljivih transakcija zasnovanih na Mimblevimble-u na Litecoin-u. Jednom kada je ova funkcija dostupna na glavnoj mreži, korisnici Litecoin-a će takođe imati koristi od znatno poboljšane privatnosti i zamenljivosti.

Kako kupiti Litecoin (LTC)?

Litecoin (LTC) možete da kupite na menjačnicama kriptovaluta sa kreditnom karticom iz Srbije. Registracijom preko sajta Kriptomanija ostavrite +10% bonusa na prvu trgovinu.

Litecoin Vesti