Cardano ADA

Rank #4 Websajt Dokumetacija GIT

Cardano Cena (ADA) 4.15%

$0.5013

Šta je Cardano (ADA)? Cardano je blockchain platforma dokazana od uloga koja kaže da je njen cilj omogućiti „proizvođačima promena, inovatorima i vizionarima“ da dovedu do pozitivnih globalnih promena. Projekat otvorenog koda takođe ima za cilj „preraspodelu moći sa neobjašnjivih struktura na marginu na pojedince“ – pomažući u stvaranju društva koje je sigurnije, transparentnije i […]

ADA/USD Cena Uživo

Cardano Kurs

(ADA) Kurs
24 Sata4.15%
7 Dana8.81%
30 Dana-18.45%
60 Dana-14.94%
90 Dana0.83%

Šta je Cardano (ADA)?

Cardano je blockchain platforma dokazana od uloga koja kaže da je njen cilj omogućiti „proizvođačima promena, inovatorima i vizionarima“ da dovedu do pozitivnih globalnih promena.

Projekat otvorenog koda takođe ima za cilj „preraspodelu moći sa neobjašnjivih struktura na marginu na pojedince“ – pomažući u stvaranju društva koje je sigurnije, transparentnije i pravednije.

Cardano je osnovan još 2017. godine, a ADA token je dizajniran da osigura vlasnicima da učestvuju u radu mreže. Zbog toga oni koji drže kripto valutu imaju pravo glasa o bilo kojim predloženim promenama softvera.

Tim koji stoji iza slojevitog blok-lanca kaže da je već bilo nekih ubedljivih slučajeva upotrebe njegove tehnologije koja ima za cilj da omogući decentralizovane aplikacije i pametne ugovore da se razvijaju modularno.

Poljoprivredne kompanije Cardano koriste za praćenje svežih proizvoda od polja do viljuške, dok drugi proizvodi izgrađeni na platformi omogućavaju čuvanje obrazovnih podataka na neovlašćen način, a trgovci na malo da spreče falsifikovanu robu.

Ko su osnivači Cardanoa?

Cardano je osnovao Charles Hoskinson, koji je takođe bio jedan od suosnivača mreže Ethereum. On je izvršni direktor IOHK, kompanije koja je izgradila Cardanoov blok-lanac.

U intervjuu za seriju Cripto Titans kompanije CoinMarketCap, Hoskinson je rekao da se uključio u kriptovalute još 2011. godine – i bavio se rudarstvom i trgovinom. Objasnio je da je njegovo prvo profesionalno bavljenje tom industrijom došlo 2013. godine, kada je stvorio kurs o Bitcoin-u koji je na kraju pohađalo 80.000 učenika.

Osim što je tehnološki preduzetnik, Hoskinson je i matematičar. Godine 2020. njegova tehnološka kompanija donirala je ADA u vrednosti od 500.000 dolara Laboratoriji za istraživanje i razvoj Univerziteta u Vajomingu.

Po čemu je Cardano jedinstven?

Cardano je jedan od najvećih blockchaina koji uspešno koristi mehanizam konsenzusa dokaza o ulozima, koji je manje energetski intenzivan od algoritma za proveru rada na koji se oslanja Bitcoin. Iako će se mnogo veći Ethereum nadograditi na PoS, ova tranzicija će se odvijati samo postepeno.

Projekt se ponosio time što je osigurao da sva razvijena tehnologija prolazi kroz proces recenziranih istraživanja, što znači da smele ideje mogu biti osporene pre nego što budu potvrđene. Prema Cardano timu, ova akademska strogost pomaže blockchainu da bude izdržljiv i stabilan – povećavajući šansu da se potencijalne zamke mogu unapred predvideti.

U 2020. godini Cardano je održao Shellei nadogradnju čiji je cilj bio da svoj blokchein postane „50 do 100 puta decentralizovaniji“ od ostalih velikih blockchain-a. U to vreme, Hoskinson je predvideo da će to otvoriti put stotinama sredstava da rade na njegovoj mreži.

Kako kupiti Cardano (ADA)?

Cardano (ADA) možete da kupite na menjačnicama kriptovaluta sa kreditnom karticom iz Srbije. Registracijom preko sajta Kriptomanija ostavrite +10% bonusa na prvu trgovinu.

Cardano Vesti