Ethereum ETH

Rank #2 Websajt Dokumetacija GIT

Ethereum Cena (ETH) 1.53%

$3,149.88

Šta je Ethereum (ETH)? Ethereum je decentralizovani blockchain sistem otvorenog koda koji sadrži svoju kripto valutu, Ether. ETH deluje kao platforma za brojne druge kripto valute, kao i za izvršenje decentralizovanih pametnih ugovora. Ethereum je prvi put opisao Vitalik Buterin u belom dokumentu iz 2013. godine. Buterin je, zajedno sa drugim suosnivačima, obezbedio finansiranje projekta […]

ETH/USD Cena Uživo

Ethereum Kurs

(ETH) Kurs
24 Sata1.53%
7 Dana4.83%
30 Dana-10.51%
60 Dana8.28%
90 Dana3.36%

Šta je Ethereum (ETH)?

Ethereum je decentralizovani blockchain sistem otvorenog koda koji sadrži svoju kripto valutu, Ether. ETH deluje kao platforma za brojne druge kripto valute, kao i za izvršenje decentralizovanih pametnih ugovora.

Ethereum je prvi put opisao Vitalik Buterin u belom dokumentu iz 2013. godine. Buterin je, zajedno sa drugim suosnivačima, obezbedio finansiranje projekta u internetskoj javnoj rasprodaji publike u leto 2014. godine i zvanično je lansirao blockchain 30. jula 2015.

Cilj samog Ethereuma je da postane globalna platforma za decentralizovane aplikacije, omogućavajući korisnicima iz celog sveta da pišu i pokreću softver otporan na cenzuru, zastoje i prevare.

Ko su osnivači Ethereuma?

Ethereum ima ukupno osam suosnivača – neobično velik broj za kripto projekat. Prvi put su se sreli 7. juna 2014. godine u Zugu, u Švajcarskoj.

Rusko-kanadski Vitalik Buterin je možda najpoznatiji iz ove grupe. Napisao je originalni beli papir koji je prvi put opisao Ethereum 2013. godine i još uvek radi na poboljšanju platforme do danas. Pre ETH, Buterin je bio suosnivač i pisao za veb lokaciju vesti Bitcoin Magazine.

Britanski programer Gavin Vood je verovatno drugi najvažniji suosnivač ETH-a, jer je prvu tehničku implementaciju Ethereum-a kodirao u programskom jeziku C ++, predložio Ethereum-ov maternji programski jezik Soliditi i bio prvi glavni tehnološki direktor Ethereum Foundation. Pre Ethereuma, Vood je bio naučni istraživač u Microsoftu. Posle je prešao na osnivanje Veb3 fondacije.

Među ostalim suosnivačima Ethereuma su: – Anthoni Di Iorio, koji je potpisao projekat tokom njegove rane faze razvoja. – Charles Hoskinson, koji je imao glavnu ulogu u uspostavljanju švajcarske fondacije Ethereum i njenog pravnog okvira. – Mihai Alisie, koji je pružio pomoć u osnivanju Ethereum fondacije. – Joseph Lubin, kanadski preduzetnik, koji je, poput Di Iorio, pomagao u finansiranju Ethereuma tokom njegovih ranih dana, a kasnije je osnovao inkubator za startupe zasnovan na ETH pod nazivom ConsenSis. – Amir Chetrit, koji je pomogao suosnivanju Ethereuma, ali se rano udaljio od njega.

Šta Ethereum čini jedinstvenim?

Ethereum je pionir u konceptu blockchain platforme pametnih ugovora. Pametni ugovori su računarski programi koji automatski izvršavaju radnje neophodne za ispunjavanje sporazuma između nekoliko strana na Internetu. Dizajnirani su da smanje potrebu za pouzdanim posrednicima između dobavljača, smanjujući tako transakcione troškove, istovremeno povećavajući pouzdanost transakcija.

Glavna inovacija Ethereuma bila je dizajniranje platforme koja mu je omogućila da izvršava pametne ugovore pomoću blok lanca, što dodatno pojačava već postojeće prednosti tehnologije pametnih ugovora. Ethereumov blok-lanac dizajniran je, prema rečima suosnivača Gavina Vooda, kao neka vrsta „jednog računara za celu planetu“, teoretski sposoban da učini bilo koji program robusnijim, otpornijim na cenzuru i manje sklonim prevarama tako što će ga pokrenuti na globalno distribuiranom mreža javnih čvorova.

Pored pametnih ugovora, Ethereum-ov blok-lan je u mogućnosti da ugosti i druge kriptovalute, nazvane „tokeni“, koristeći svoj standard kompatibilnosti ERC-20. Zapravo, ovo je do sada bila najčešća upotreba za ETH platformu: do danas je pokrenuto više od 280.000 tokena koji su u skladu sa ERC-20. Preko 40 njih čini top 100 kripto valuta prema tržišnoj kapitalizaciji, na primer USDT, LINK i BNB.

Kako kupiti Ethereum (ETH)?

Ethereum (ETH) možete da kupite na menjačnicama kriptovaluta sa kreditnom karticom iz Srbije. Registracijom preko sajta Kriptomanija ostavrite +10% bonusa na prvu trgovinu.

Ethereum Vesti