Solana SOL

Rank #15 Websajt Dokumetacija GIT

Solana Cena (SOL) 0.49%

$142.45

Šta je Solana (SOL)? Solana je visoko funkcionalni projekat otvorenog koda koji banke na tehnologiji blockchain ne dozvoljavaju da pruža rešenja za decentralizovano finansiranje (DeFi). Dok su ideja i početni rad na projektu započeli 2017. godine, Solana je zvanično pokrenula u martu 2020. Fondacija Solana sa sedištem u Ženevi, Švajcarska. Solana protokol je dizajniran da […]

SOL/USD Cena Uživo

Solana Kurs

(SOL) Kurs
24 Sata0.49%
7 Dana8.87%
30 Dana-6.19%
60 Dana-1.85%
90 Dana-14.63%

Šta je Solana (SOL)?

Solana je visoko funkcionalni projekat otvorenog koda koji banke na tehnologiji blockchain ne dozvoljavaju da pruža rešenja za decentralizovano finansiranje (DeFi). Dok su ideja i početni rad na projektu započeli 2017. godine, Solana je zvanično pokrenula u martu 2020. Fondacija Solana sa sedištem u Ženevi, Švajcarska.

Solana protokol je dizajniran da olakša stvaranje decentralizovanih aplikacija (DApp). Cilj mu je poboljšati skalabilnost uvođenjem konsenzusa o dokazima o istoriji (PoH) u kombinaciji sa osnovnim konsenzusom o verifikaciji uloga (PoS) o lancu blokova.

Zbog inovativnog modela hibridnog konsenzusa, Solana uživa interesovanje kako malih trgovaca tako i institucionalnih trgovaca. Značajan fokus Solana fondacije je učiniti decentralizovane finansije dostupnim u većem obimu.

Ko su osnivači Solane?

Anatolij Jakovenko je najvažnija osoba koja stoji iza Solane. Njegova profesionalna karijera započela je u Kualcommu, gde je brzo napredovao i postao viši menadžer osoblja 2015. godine. Kasnije se njegov profesionalni put promenio i Iakovenko je stupio na novu poziciju softverskog inženjera u Dropboku.

  1. godine Jakovenko je počeo da radi na projektu koji će se kasnije materijalizovati kao Solana. Udružio se sa kolegom iz Kualcomma Gregom Fitzgeraldom i osnovali su projekat pod nazivom Solana Labs. Privlačeći još nekoliko bivših kolega iz Kualcomma u proces, protokol Solana i SOL token pušteni su u javnost 2020. godine.

Šta Solanu čini jedinstvenom?

Jedna od osnovnih novina koju Solana iznosi na sto je konsenzus dokaza o istoriji (PoH) koji je razvio Anatolij Jakovenko. Ovaj koncept omogućava veću skalabilnost protokola, što zauzvrat povećava upotrebljivost.

Solana je poznat u prostoru kriptovaluta zbog neverovatno kratkog vremena obrade koje blockchain nudi. Solanin hibridni protokol omogućava značajno smanjeno vreme validacije kako za izvršavanje transakcija tako i za pametno izvršenje ugovora. Sa munjevitim vremenima obrade, Solana je takođe privukao puno institucionalnog interesa.

Solana protokol je namenjen kako malim klijentima tako i poslovnim kupcima. Jedno od glavnih Solaninih obećanja kupcima je da ih neće iznenaditi povećane takse i porezi. Protokol je dizajniran na takav način da ima niske transakcione troškove, a da istovremeno garantuje skalabilnost i brzu obradu.

U kombinaciji sa dugogodišnjim kreatorima profesionalne stručnosti Anatolijem Jakovenkom i Gregom Fitzgeraldom koji su doprineli projektu, Solana je rangirana na 42. mestu na rang listi CoinMarketCap od februara 2021.

Kako kupiti Solana (SOL)?

Solana (SOL) možete da kupite na menjačnicama kriptovaluta sa kreditnom karticom iz Srbije. Registracijom preko sajta Kriptomanija ostavrite +10% bonusa na prvu trgovinu.

Solana Vesti