Zcash ZEC

Rank #49 Websajt Dokumetacija GIT

Zcash Cena (ZEC) 3.68%

$23.92

Šta je Zcash (ZEC)? Zcash je decentralizovana kripto valuta usredsređena na privatnost i anonimnost. Koristi zk-SNARK tehnologiju dokazivanja nultog znanja koja omogućava čvorovima na mreži da verifikuju transakcije bez otkrivanja osetljivih informacija o tim transakcijama. Suprotno uobičajenom nesporazumu, većina kripto valuta na tržištu, uključujući Bitcoin (BTC), nije anonimna, već je pseudonim; iako ne otkrivaju izričito […]

ZEC/USD Cena Uživo

Zcash Kurs

(ZEC) Kurs
24 Sata3.68%
7 Dana27.19%
30 Dana5.29%
60 Dana4.08%
90 Dana-8.40%

Šta je Zcash (ZEC)?

Zcash je decentralizovana kripto valuta usredsređena na privatnost i anonimnost. Koristi zk-SNARK tehnologiju dokazivanja nultog znanja koja omogućava čvorovima na mreži da verifikuju transakcije bez otkrivanja osetljivih informacija o tim transakcijama.

Suprotno uobičajenom nesporazumu, većina kripto valuta na tržištu, uključujući Bitcoin (BTC), nije anonimna, već je pseudonim; iako ne otkrivaju izričito identitet svojih korisnika, svaki korisnik ima svoju javnu adresu ili adrese do kojih se može doći putem metoda nauke o podacima i forenzike blok lanca.

Zcash transakcije, s druge strane, i dalje moraju da se prenose putem javnog blok-lanca, ali za razliku od pseudonimnih kripto valuta, ZEC transakcije podrazumevano ne otkrivaju adrese za slanje i primanje niti iznos koji se šalje. Međutim, postoji mogućnost otkrivanja ovih podataka u svrhu revizije ili usklađenosti sa propisima.

Zcash je prvi put objavljen 28. oktobra 2016. godine, a prvobitno se zasnivao na bazi kodova Bitcoin-a.

Ko su osnivači Zcash-a?

Zcash je 2016. godine osnovao cipherpunk, stručnjak za računarsku sigurnost i preduzetnik Zooko Vilcok-O’Hearn. Takođe je osnivač profitne kompanije Electronic Coin Compani (ECC), koja upravlja razvojem Zcash-a.

Vilcok-O’Hearn je proveo više od 25 godina u industriji kriptografije i informacione sigurnosti i doprineo je brojnim projektima, uključujući sada ugašenu firmu za elektronski novac DigiCash, peer-to-peer podatke za skladištenje softvera Mojo Nation i Datotečni sistem Tahoe Least-Authoriti File Store.

Takođe je osnovao Least Authoriti Enterprises, tehnološku kompaniju usredsređenu na poboljšanje digitalne bezbednosti i očuvanje osnovnog prava na privatnost, a ko-izumio je kriptografsku heš funkciju BLAKE3.

Šta Zcash čini jedinstvenim?

Glavna prednost Zcash-a leži u opcionoj anonimnosti, koja omogućava nivo privatnosti nedostižan sa redovnim, pseudonimnim kripto valutama poput Bitcoin ili Ethereum.

ZEC transakcije mogu se slati na dva načina: transparentna i zaštićena. Transparentne transakcije funkcionišu otprilike na isti način kao i u Bitcoin-u, čija je baza podataka Zcash prvobitno zasnovana: šalju se između javnih adresa i beleže na nepromenljivoj javnoj knjizi (blockchain). Sve osnovne informacije o ovim transakcijama dostupne su na mreži svima, uključujući adrese za slanje i primanje i poslati iznos.

Ove javne transakcije ne otkrivaju identitete korisnika na otvoren način: jedini identifikatori kojima spoljni posmatrač može pristupiti iz blok-lanca su javne adrese. Međutim, naporima naučnika podataka i sprovođenja zakona tokom poslednjih godina, metode blockchain analize razvijene su do te mere da zainteresovana strana može prilično pouzdano povezati javnu adresu na blockchain-u sa stvarnim identitetom svog vlasnika, u suštini onemogućavajući privatne transakcije.

Zaštitene ZEC transakcije, s druge strane, koriste tehnologiju sažetog neinteraktivnog argumenta znanja sa nultim znanjem ili zk-SNARK-ove, kako bi omogućile slanje potpuno anonimnih transakcija preko javnog nepromenljivog blok-lanca. Činjenica da se transakcija dogodila evidentira se na glavnoj knjizi, ali adrese za slanje i primanje i poslati iznos ne otkrivaju se javnosti.

To omogućava Zcash-u da svojim korisnicima nudi pravo na privatnost, a da istovremeno uživa u prednostima decentralizovane digitalne valute bez dozvole.

Kako kupiti Zcash (ZEC)?

Zcash (ZEC) možete da kupite na menjačnicama kriptovaluta sa kreditnom karticom iz Srbije. Registracijom preko sajta Kriptomanija ostavrite +10% bonusa na prvu trgovinu.