Stacks STX

Rank #77 Websajt Dokumetacija GIT

Stacks Cena (STX) -10.97%

$1.57

Šta su to Stacks (STKS)? Stacks je blockchain sloj-1 rešenje koje je dizajnirano da pametne ugovore i decentralizovane aplikacije (DApps) dovede u Bitcoin (BTC). Ovi pametni ugovori se donose u Bitcoin bez promene bilo koje funkcije koja ga čini tako moćnim – uključujući njegovu sigurnost i stabilnost. Ovi DAp-ovi su otvoreni i modularni, što znači […]

STX/USD Cena Uživo

Stacks Kurs

(STX) Kurs
24 Sata-10.97%
7 Dana-26.77%
30 Dana-21.11%
60 Dana-37.05%
90 Dana-47.77%

Šta su to Stacks (STKS)?

Stacks je blockchain sloj-1 rešenje koje je dizajnirano da pametne ugovore i decentralizovane aplikacije (DApps) dovede u Bitcoin (BTC). Ovi pametni ugovori se donose u Bitcoin bez promene bilo koje funkcije koja ga čini tako moćnim – uključujući njegovu sigurnost i stabilnost.

Ovi DAp-ovi su otvoreni i modularni, što znači da programeri mogu da nadograđuju aplikacije jedni drugih kako bi proizveli funkcije koje u redovnoj aplikaciji jednostavno nisu moguće. Budući da Stacks koristi Bitcoin kao osnovni sloj, sve što se dešava na mreži rešava se na najkorišćenijem, verovatno najsigurnijem bloku lanca u radu – Bitcoin-u.

Platformu pokreće Stacks token (STKS), koji se koristi za podsticanje izvršenja pametnih ugovora, obradu transakcija i registraciju novih digitalnih sredstava na bloku Stacks 2.0.

Platforma je ranije bila poznata kao Blockstack, ali je u K4 2020 preimenovana u Stacks kako bi se „ekosistem i projekat otvorenog koda odvojili od Blockstack PBC“ – kompanije koja je izgradila originalne protokole.

Mreža za stacks 2.0 pokrenuta je u januaru 2021.

Ko su osnivači Stacksa?

Stacks je u početku finansirao niz istaknutih fondova rizičnog kapitala, uključujući I Combinator, Digital Currenci Group i Vinklevoss Capital. Razvio ga je Blockstack PBC sa sedištem u Njujorku.

Blockstack PBC sada posluje pod imenom Hiro Sistems PBC i pridružuje se širokom spektru kompanija koje grade platformu Stacks.

Blockstack PBC osnovali su Muneeb Ali i Rian Shea. Nakon što je diplomirao na univerzitetu Princeton i doktorirao na računarskim naukama, Muneeb Ali je 2013. osnovao kompaniju Stacks, a i danas sa platformom radi kao izvršni direktor Hiro Sistems PBC.

Drugi suosnivač platforme, Rian Shea, takođe je služio kao suizvršni direktor između 2013. i 2018. godine, pre nego što se iselio iz projekta da bi se bavio drugim poduhvatima – uključujući suosnivanje novog tehnološkog startapa koji trenutno radi u stealthu. Pre uloge u kompaniji Stacks, Shea je radio kao softverski inženjer.

Šta čini Stacks jedinstvenim?

Stacks izgleda uzima ono što čini Bitcoin tako moćnim i proširuje ga dodatnom funkcionalnošću, bez potrebe za račvanjem ili promenom originalnog Bitcoin blockchain-a.

To čini direktnim povezivanjem sa Bitcoin blockchain-om kroz njegov mehanizam konsenzusa za dokaz o prenosu (PoKs), koji rudare plaća u BTC-u za kovanje novih tokena Stacks (STKS). Štaviše, vlasnici STKS tokena mogu takođe slagati (ne ulagati) svoje tokene da bi zaradili Bitcoin kao nagradu.

Stacks predstavlja novi programski jezik za pametne ugovore poznat kao Clariti, koji je dizajniran da bude istovremeno siguran i lak za izradu zahvaljujući svojoj nedvosmislenoj sintaksi. Ovaj programski jezik usmeren na pametne ugovore koristi i blok-lanac Algorand (ALGO).

Povrh svega, Stacks je prva kripto valuta koja je dobila SEC kvalifikaciju za prodaju u Sjedinjenim Državama, što joj omogućava da u julu 2019. pokrene gotovinsku ponudu prodaje Reg A + od 28 miliona dolara za svoje STKS tokene.

Kako kupiti Stacks (STX)?

Stacks (STX) možete da kupite na menjačnicama kriptovaluta sa kreditnom karticom iz Srbije. Registracijom preko sajta Kriptomanija ostavrite +10% bonusa na prvu trgovinu.

Stacks Vesti