Dai DAI

Rank #34 Websajt

Dai Cena (DAI) -0.02%

$0.9999

Šta je DAI (DAI)? DAI je stablecoin zasnovan na Ethereumu (kripto valuta sa stabilnom cenom) čijim izdavanjem i razvojem upravljaju protokol Maker i decentralizovana autonomna organizacija MakerDAO. Cena DAI-a vezana je za američki dolar i obezbeđena je kombinacijom drugih kripto valuta koje se deponuju u trezore sa pametnim ugovorima svaki put kada se kova novi […]

DAI/USD Cena Uživo

Dai Kurs

(DAI) Kurs
24 Sata-0.02%
7 Dana-0.02%
30 Dana-0.01%
60 Dana0.01%
90 Dana-0.01%

Šta je DAI (DAI)?

DAI je stablecoin zasnovan na Ethereumu (kripto valuta sa stabilnom cenom) čijim izdavanjem i razvojem upravljaju protokol Maker i decentralizovana autonomna organizacija MakerDAO.

Cena DAI-a vezana je za američki dolar i obezbeđena je kombinacijom drugih kripto valuta koje se deponuju u trezore sa pametnim ugovorima svaki put kada se kova novi DAI.

Važno je razlikovati DAI od više kolaterala i DAI od jednog kolaterala (SAI), raniju verziju tokena koja je mogla da se kolaterališe samo jednom kripto valutom; SAI takođe ne podržava DAI stopu štednje, koja omogućava korisnicima da zarade uštedom držeći DAI tokene.

Multi-Collateral DAI je pokrenut u novembru 2019.

Ko su osnivači DAI-a?

Jedna od glavnih karakteristika DAI-a je ta što ga nije kreirala nijedna osoba ili mala grupa suosnivača. Umesto toga, razvojem softvera koji ga pokreće i izdavanjem novih tokena upravljaju MakerDAO i Maker Protocol.

MakerDAO je decentralizovana autonomna organizacija – vrsta kompanije koja se upravlja na decentralizovan način korišćenjem pametnih ugovora – samonalažujući se sporazumi izraženi u softverskom kodu i izvršeni na Ethereum blockchain-u.

Ovom organizacijom demokratski upravljaju imaoci njenih upravljačkih tokena Maker (MKR), koji deluju slično tradicionalnim akcijama kompanije; Nosioci MKR mogu glasati o ključnim odlukama u vezi sa razvojem MakerDAO, Maker Protocol i DAI, s tim da je njihova glasačka moć srazmerna količini Maker tokena koje poseduju.

Sam MakerDAO prvobitno je osnovao danski preduzetnik Rune Christensen 2015. Pre nego što je započeo rad na ekosistemu Maker, Christensen je studirao biohemiju i međunarodno poslovanje u Kopenhagenu i osnovao međunarodnu regrutnu firmu Tri China.

Šta DAI čini jedinstvenim?

Glavna prednost DAI-a leži u njegovoj mekoj vezi sa cenom američkog dolara.

Kripto tržište je poznato po svojoj volatilnosti, jer čak i najveći, visoko likvidni novčići poput Bitcoina ponekad doživljavaju promene cena (i gore i dole) od 10% ili više u roku od jednog dana. U ovim okolnostima, trgovci i investitori su prirodno predisponirani da svojim portfeljima dodaju imovinu iz sigurnog skloništa, čija bi stabilna cena mogla da ublaži značajne tržišne oscilacije.

Jedna takva vrsta imovine su stabilkovanci, čiji je primer DAI. To su kripto valute čija je cena vezana za sredstva sa relativno stabilnom vrednošću – najčešće tradicionalne fiat valute, kao što su USD ili EUR.

Još jedna ključna prednost DAI-a je činjenica da njime ne upravlja privatna kompanija, već decentralizovana autonomna organizacija putem softverskog protokola. Kao rezultat, samoinicijativnim pametnim ugovorima na bazi Ethereuma upravljaju i javno ih evidentiraju svi slučajevi izdavanja i spaljivanja tokena, čineći čitav sistem transparentnijim i manje sklonim korupciji.

Pored toga, procesom razvoja softvera DAI upravlja se na demokratskiji način – direktnim glasanjem redovnih učesnika ekosistema žetona.

Kako kupiti Dai (DAI) ?

Dai (DAI) možete da kupite na menjačnicama kriptovaluta sa kreditnom karticom iz Srbije. Registracijom preko sajta Kriptomanija ostavrite +10% bonusa na prvu trgovinu.