Monero XMR

Rank #29 Websajt Dokumetacija GIT

Monero Cena (XMR) 0.90%

$121.07

Šta je Monero (KSMR)? Monero je pokrenut 2014. godine, a njegov cilj je jednostavan: omogućiti da se transakcije odvijaju privatno i anonimno. Iako se uobičajeno smatra da BTC može sakriti identitet osobe, često je lako pratiti isplate do njihovog izvornog izvora, jer su blok lanci transparentni. S druge strane, KSMR je dizajniran da prikriva pošiljaoce […]

XMR/USD Cena Uživo

Monero Kurs

(XMR) Kurs
24 Sata0.90%
7 Dana-2.71%
30 Dana-11.99%
60 Dana-0.84%
90 Dana-18.56%

Šta je Monero (KSMR)?

Monero je pokrenut 2014. godine, a njegov cilj je jednostavan: omogućiti da se transakcije odvijaju privatno i anonimno. Iako se uobičajeno smatra da BTC može sakriti identitet osobe, često je lako pratiti isplate do njihovog izvornog izvora, jer su blok lanci transparentni. S druge strane, KSMR je dizajniran da prikriva pošiljaoce i primaoce korišćenjem napredne kriptografije.

Tim koji stoji iza Monera kaže da su im privatnost i sigurnost najveći prioriteti, s lakoćom upotrebe i efikasnošću na drugom mestu. Cilj mu je pružiti zaštitu svim korisnicima – bez obzira na to koliko su tehnološki kompetentni.

Generalno, KSMR ima za cilj da omogući brzo i jeftino plaćanje bez straha od cenzure.

Ko su osnivači Monera?

U kreiranju Monera u početku je bilo uključeno sedam programera – od kojih je pet odlučilo da ostanu anonimni. Bilo je glasina da je KSMR takođe izumeo Satoshi Nakamoto, pronalazač Bitcoin-a.

Poreklo KSMR-a može se pratiti do Bitecoin-a, decentralizovane kriptovalute usredsređene na privatnost koja je pokrenuta 2012. Dve godine kasnije, član foruma Bitcointalk – poznat samo pod nazivom thankfulfortodai – račvao je BCN-ovu bazu kodova, a Monero je rođen. Oni su predložili „kontroverzne promene“ u Bitecoin-u sa kojima se drugi u zajednici nisu složili i odlučili su da preuzmu stvari u svoje ruke.

Veruje se da su stotine programera doprinele KSMR-u tokom godina.

Šta čini Monero jedinstvenim?

Postoji nekoliko stvari koje Monero čine jedinstvenim. Jedan od najvećih ciljeva projekta je postizanje najvećeg mogućeg nivoa decentralizacije, što znači da korisnik ne treba da veruje nikome drugom na mreži.

Privatnost se postiže kroz nekoliko karakterističnih karakteristika. Dok svaki Bitcoin u opticaju ima svoj serijski broj, što znači da se upotreba kripto valuta može nadgledati, KSMR je potpuno zamenljiv. Po defaultu, detalji o pošiljaocima, primaocima i količini kripto prenosa su prikriveni – a zastupnici Monera kažu da ovo nudi prednost nad konkurentskim novčićima za privatnost, kao što je Zcash, koji su „selektivno transparentni“.

Prekrivanje se postiže upotrebom prstenastih potpisa. Ovde se prošli izlazi transakcija preuzimaju iz blok-lanca i deluju kao mamci, što znači da spoljni posmatrači ne mogu znati ko ih je potpisao. Ako je Ian slao Suzanu 200 KSMR, ovaj iznos bi takođe mogao biti podeljen na slučajne delove da bi se dodao novi nivo težine.

Da bi se osiguralo da se transakcije ne mogu međusobno povezati, skrivene adrese se kreiraju za svaku pojedinu transakciju koja se koristi samo jednom.

Sve ove karakteristične karakteristike dovele su do toga da se KSMR sve više koristi za ilegalne transakcije umesto za Bitcoin – posebno na darknet tržištima. Vlade širom sveta, posebno SAD, takođe su ponudile stotine hiljada dolara svima koji mogu da razbiju Monerov kod.

Kako kupiti Monero (XMR)?

Monero (XMR) možete da kupite na menjačnicama kriptovaluta sa kreditnom karticom iz Srbije. Registracijom preko sajta Kriptomanija ostavrite +10% bonusa na prvu trgovinu.

Monero Vesti