Maker MKR

Rank #38 Websajt Dokumetacija

Maker Cena (MKR) 1.32%

$3,071.00

Šta je Maker (MKR)? Maker (MKR) je upravljački token MakerDAO i Maker Protocol – odnosno decentralizovane organizacije i softverske platforme, zasnovane na Ethereum blockchain – koja omogućava korisnicima izdavanje i upravljanje DAI stablecoin-om. Prvobitno zamišljen 2015. godine, a u potpunosti pokrenut u decembru 2017. godine, Maker je projekat čiji je zadatak da upravlja DAI, decentralizovanom […]

MKR/USD Cena Uživo

Maker Kurs

(MKR) Kurs
24 Sata1.32%
7 Dana5.99%
30 Dana-3.34%
60 Dana50.38%
90 Dana55.54%

Šta je Maker (MKR)?

Maker (MKR) je upravljački token MakerDAO i Maker Protocol – odnosno decentralizovane organizacije i softverske platforme, zasnovane na Ethereum blockchain – koja omogućava korisnicima izdavanje i upravljanje DAI stablecoin-om.

Prvobitno zamišljen 2015. godine, a u potpunosti pokrenut u decembru 2017. godine, Maker je projekat čiji je zadatak da upravlja DAI, decentralizovanom kripto valutom kojom upravlja zajednica sa stabilnom vrednošću koja je vezana za američki dolar.

MKR tokeni deluju kao neka vrsta glasačkog udela za organizaciju koja upravlja DAI; iako ne isplaćuju dividende vlasnicima, oni im daju prava glasa nad razvojem Maker Protocol-a i od njih se očekuje da vrednuju u skladu sa uspehom samog DAI-a.

Maker ekosustav je jedan od najranijih projekata na sceni decentralizovanih finansija (DeFi): industrija koja želi da izgradi decentralizovane finansijske proizvode na vrhu blok-lanaca sa omogućenim pametnim ugovorima, kao što je Ethereum.

Ko su osnivači Makera?

MakerDAO, prvi entitet unutar većeg ekosistema Maker, 2015. godine stvorio je Rune Christensen, preduzetnik iz Sealand-a u Danskoj.

Christensen je diplomirao biohemiju na Univerzitetu u Kopenhagenu i studirao međunarodno poslovanje na Kopenhagenskoj poslovnoj školi. Pre MakerDAO-a, bio je suosnivač i rukovodilac međunarodne regrutne kompanije Tri China.

Šta čini Maker jedinstvenim?

Od oktobra 2020. godine DAI je jedan od najpopularnijih stabilizatora (kripto valute čije su cene vezane za USD ili drugu tradicionalnu valutu). To je 25. najveća kripto valuta sa tržišnom kapitalizacijom od preko 800 miliona američkih dolara i ima aktivnije adrese od USDT – najveće stabilkoin na tržištu.

Jedinstveni predlog MKR-a leži u činjenici da omogućava svojim vlasnicima da direktno učestvuju u procesu upravljanja DAI-jem. Svaki imalac Maker žetona ima pravo glasa o određenim izmenama Maker Protocol-a, sa njihovom glasačkom snagom u zavisnosti od veličine uloga u MKR-u. Neki od aspekata protokola o kojima nosioci mogu glasati su:

Dodavanje novih vrsta sredstava osiguranja u protokol, omogućavajući korisnicima da predaju nove kripto valute za kovanje više DAI;
Izmeniti parametre rizika postojećih vrsta sredstava obezbeđenja;
Promenite stopu štednje DAI: imaoci DAI tokena mogu da zarade uštedom zaključavanjem u poseban ugovor, a stopa štednje utiče na profitabilnost tog ugovora;
Izaberite proročanstva - entitete čiji je cilj pružanje pouzdanih podataka van blok lanca ekosistemu Maker;
Nadogradnje platforme.

Ova sposobnost učešća u upravljanju jednim od najvećih stabilkovanica na tržištu je ono što pokreće potražnju za MKR tokenima i shodno tome utiče na njihovu vrednost.

Kako kupiti Maker (MKR)?

Maker (MKR) možete da kupite na menjačnicama kriptovaluta sa kreditnom karticom iz Srbije. Registracijom preko sajta Kriptomanija ostavrite +10% bonusa na prvu trgovinu.

Maker Vesti