Filecoin FIL

Rank #26 Websajt Dokumetacija

Filecoin Cena (FIL) 0.97%

$4.65

Šta je Filecoin (FIL)? Filecoin je decentralizovani sistem za skladištenje koji ima za cilj da „čuva najvažnije informacije čovečanstva“. Projektom je prikupljeno 205 miliona dolara u početnoj ponudi kovanica (ICO) u 2017. godini, a inicijalno je planirao datum lansiranja za sredinu 2019. Međutim, datum pokretanja Filecoin mainnet-a pomeren je unazad do bloka 148,888, koji se […]

FIL/USD Cena Uživo

Filecoin Kurs

(FIL) Kurs
24 Sata0.97%
7 Dana8.60%
30 Dana5.11%
60 Dana-22.35%
90 Dana-28.28%

Šta je Filecoin (FIL)?

Filecoin je decentralizovani sistem za skladištenje koji ima za cilj da „čuva najvažnije informacije čovečanstva“. Projektom je prikupljeno 205 miliona dolara u početnoj ponudi kovanica (ICO) u 2017. godini, a inicijalno je planirao datum lansiranja za sredinu 2019. Međutim, datum pokretanja Filecoin mainnet-a pomeren je unazad do bloka 148,888, koji se očekuje sredinom oktobra 2020.

Projekat je prvi put opisan još 2014. godine kao podsticajni sloj za interplanetarni sistem datoteka (IPFS), peer-to-peer mrežu za skladištenje. Filecoin je otvoreni protokol i potpomognut blockchain-om koji beleži obaveze koje su preuzeli učesnici mreže, a transakcije izvršene pomoću FIL-a, matične valute blockchain-a. Blok lanac zasnovan je i na dokazima replikacije i na dokazivanju prostora-vremena.

Ko su osnivači Filecoin-a?

Filecoin je osnovao Juan Benet, koji je takođe stvorio Interplanetarni sistem datoteka. Benet je američki informatičar koji je studirao na Univerzitetu Stanford. Nakon osnivanja Protocol Labs u maju 2014. godine, prisustvovao je I Combinator u leto 2014. godine sa namerom da podrži i IPFS i Filecoin, kao i druge projekte.

Šta čini Filecoin jedinstvenim?

Filecoin ima za cilj skladištenje podataka na decentralizovan način. Za razliku od kompanija za skladištenje podataka u oblaku, kao što su Amazon Veb Services ili Cloudflare, koje su sklone problemima centralizacije, Filecoin koristi svoju decentralizovanu prirodu da zaštiti integritet lokacije podataka, čineći ga lako dostupnim i teškim za cenzuru.

Decentralizovani sistemi za skladištenje kao što je Filecoin omogućavaju ljudima da sami budu čuvari svojih podataka, kao i da veb čine pristupačnijim ljudima širom sveta. Budući da je učestvovanje u Filecoin mreži rudarstvom i skladištenjem direktno povezano sa osvajanjem više blok nagrada, Filecoin podstiče učesnike da se ponašaju iskreno i čuvaju što više podataka

Kako kupiti Filecoin (FIL)?

Filecoin (FIL) možete da kupite na menjačnicama kriptovaluta sa kreditnom karticom iz Srbije. Registracijom preko sajta Kriptomanija ostavrite +10% bonusa na prvu trgovinu.

Filecoin Vesti