Dash DASH

Rank #48 Websajt Dokumetacija GIT

Dash Cena (DASH) 4.45%

$23.44

Šta je Dash (DASH)? Dash je blockchain i kripto valuta otvorenog koda usmeren na nuđenje brze, jeftine globalne mreže plaćanja koja je decentralizovane prirode. Prema beloj knjizi projekta, Dash nastoji da poboljša Bitcoin (BTC) pružajući jaču privatnost i brže transakcije. Dash, čije ime potiče od „digitalne gotovine“, pokrenut je u januaru 2014. godine kao vilica […]

DASH/USD Cena Uživo

Dash Kurs

(DASH) Kurs
24 Sata4.45%
7 Dana-11.56%
30 Dana-19.48%
60 Dana-22.14%
90 Dana-34.52%

Šta je Dash (DASH)?

Dash je blockchain i kripto valuta otvorenog koda usmeren na nuđenje brze, jeftine globalne mreže plaćanja koja je decentralizovane prirode. Prema beloj knjizi projekta, Dash nastoji da poboljša Bitcoin (BTC) pružajući jaču privatnost i brže transakcije.

Dash, čije ime potiče od „digitalne gotovine“, pokrenut je u januaru 2014. godine kao vilica Litecoin (LTC). Od puštanja u rad, Dash je porastao i uključuje funkcije kao što su dvoslojna mreža sa podstaknutim čvorovima, uključujući „masternode“ i decentralizovano upravljanje projektima; InstantSend, koji omogućava trenutno podmirivanje plaćanja; ChainLocks, što čini Dash blockchain trenutno nepromenljivim; i PrivateSend, koji nudi dodatnu opcionalnu privatnost za transakcije.

Ko su osnivači Dash ?

Dash su osnovali programeri Evan Duffield i Kile Hagan. Projekat se prvobitno zvao KSCoin, menjajući ime u Darkcoin dve nedelje kasnije pre ponovnog brendiranja u Dash u martu 2015. godine, u nastojanju da pozitivno promeni svoj imidž.

Pre pokretanja Dash-a, Duffield je bio programer softvera sa iskustvom u finansijama, od vremena dok je radio u Havk Financial Group, kao i u odnosima s javnošću, razvivši algoritme za mašinsko učenje i pretraživače. Dash je prvi put zamislio 2012. godine kao način da doda još anonimnosti Bitcoin-u – otuda ga je prvobitno nazvao Darkcoin. Duffield je tvrdio da ga je započeo iz hobija, kodirajući ga u samo jednom vikendu. Daffield je bio izvršni direktor kompanije Dash Core Group – kompanije koja podržava kontinuirani razvoj, integracije i druge aktivnosti kompanije Dash – do decembra 2017. godine, kada je podneo ostavku da se fokusira na druge strateške inicijative.

Hagan je zajedno sa Daffieldom bio koautor originalne beleške Darkcoin. Međutim, napustio je projekat rano u decembru 2014. godine.

Šta Dash čini jedinstvenom?

Prema njegovom veb mestu, cilj Dash-a je „da bude najprijatljivija i skalabilnija kriptovaluta usredsređena na plaćanja“. Da bi se ovo postiglo, projekat se oslanja na mrežu masternoda, koji su serveri podržani kolateralom koji se nalazi u Dash-u, a koji su dizajnirani da pružaju napredne usluge na siguran način i upravljaju Dash-ovim sistemom predloga. U zamenu za deo blokovskih nagrada, masternode pružaju drugi sloj usluga mreži. Oni olakšavaju funkcije poput InstantSend, PrivateSend i ChainLocks.

Dash se prodaje i pojedinačnim korisnicima i institucijama, uključujući trgovce, finansijske usluge, trgovce i one koji trebaju da pošalju međunarodne doznake. U oktobru 2020. godine, Dash Core Group je izvestila da njeni strateški ciljevi napreduju uključuju izgradnju njenog ekosistema i brenda, osiguravajući da korisnici budu zadovoljni i dalje unapređujući tehnologiju iza mreže.

Dash-ov sistem upravljanja ili trezor distribuira 10% ukupnih nagrada za razvoj projekta na konkurentan i decentralizovan način. Ovo je omogućilo stvaranje mnogih finansiranih organizacija, uključujući Dash Core Group. Pored toga, Fondacija Dash, koja se zalaže za usvajanje kripto valute, prima donacije i nudi uplaćeno pojedinačno i institucionalno članstvo.

Kako kupiti Dash (DASH)?

Dash (DASH) možete da kupite na menjačnicama kriptovaluta sa kreditnom karticom iz Srbije. Registracijom preko sajta Kriptomanija ostavrite +10% bonusa na prvu trgovinu.

Dash Vesti